Veiling Anno 2016
Veiling anno 2016
Vroeger was alles beter, ook de veilingen. Je kon zien wie je concurrent-kunstkoper was en je moest aanwezig zijn om er achter te komen wat een werk opbracht. Tegenwoordig werkt dat anders, maar nog minstens net zo spannend. Binnenkort organiseren we onze eigen veiling, aanleiding dus om de voor- en nadelen van veilen anno nu op een rijtje te zetten.
De romantiek van een ouderwetse veiling
Een klassieke veiling heeft nog steeds iets romantisch: vooraf een boekje bestuderen, aankruisen wat je wilt bekijken. Op de kijkdag: een overvolle ruimte, de geur van stof en oude boeken; een schilderij van de muur halen en de achterkant bekijken, ruiken, voelen. De kavelnummers opzoeken en aankruisen voor nader onderzoek. En leuke gesprekken met andere bezoekers bij een lauw bakje koffie uit een plastic bekertje. Altijd ontmoet je wel bijzondere mensen en de leukste vriendschappen zijn daar ontstaan.
En op de veilingdag: de veilingmeester treedt op als de ringmaster van het circus en maakt een show van de dag of avond. Je kan je tegenstanders zien en je kansen inschatten. Heeft die ene meneer al meer van hetzelfde soort werk gekocht? Zou zijn geld nu op zijn en tot hoever gaat hij voor het werk dat jij ook wil hebben? De spannende wedstrijd wanneer er gevochten wordt om een kavel en de prijs hoger en hoger wordt.
De kunst van het veilen
Als veilinghuis moet dat ook spannend zijn: op de kijkdag steeds in de gaten houden: wie is er, waar vragen ze naar, voor welke schilderijen blijven ze staan, wie praat met wie en waar hebben ze het over? Lukt het tijdens de veiling om de schwung erin te houden of wordt het slepen en leuren? Is de volgorde van de kavelnummers goed genoeg om zoveel mogelijk mensen binnen te houden of zit er teveel tijd tussen de meest interessante kavels en lopen de mensen weg?
Een ouderwetse veilingdag vergt nogal wat logistieke hoogstandjes van het veilinghuis. De kavels moeten per stuk getoond worden, dus naar voren gehaald en weer opgeruimd. Afhalen en veilen gebeurt vaak op dezelfde dag, dus vervolgens moet je ook de hele winkel inrichten en managen. Er wordt contant betaald of met pin. Nogal een gedoe, dus.
In ieder geval ontmoet je als veilingmeester je klanten en weet je wie wat verzamelt. Je weet wat ze al eerder gekocht hebben en kan inschatten voor welke kunstwerken ze naar jouw veiling komen.
Veiling Anno Nu
Verloopt een moderne veiling zoveel anders, dan? Ja en nee.
Als koper kan je je tegenwoordig veel beter voorbereiden. Vroeger moest je enorm je best doen om er achter te komen wat een soortgelijk kunstwerk op een veiling opbracht. Tegenwoordig kan je met één Google oogopslag zien wat er wanneer is aangeboden, voor hoeveel en wat het heeft opgebracht.
Kunstveiling Dert Nijland
Hoewel we gewoon een kijkdag hebben waarop je als koper de werken kan bekijken, besnuffelen en bespreken, komen daar meestal nog maar weinig mensen op af. Als koper kan je er vanuit gaan dat de beschrijvingen goed en volledig zijn. Blijkbaar is er minder behoefte aan gezellig samen door een veiling lopen: dat doe je vanuit je luie stoel terwijl je ondertussen NetFlix kijkt.
Extra belangrijk is dus hoe wij in onze veiling de werken beschrijven en fotograferen. Daar zijn we dan ook behoorlijk druk mee. Als 'veilinghuis' ontmoeten we onze kopers dus veel minder. We kunnen vooraf volgen welke pagina's vaak bekeken worden. Maar we kunnen niet een gezellig praatje maken met de kijkers. En onderling kunnen ze er ook niet over praten.
Dan is het maandagavond en loopt de veiling af. Superspannend want niemand kan tegenwoordig voorspellen of zien hoeveel mensen serieus geïnteresseerd zijn. Tot op het laatste moment kan iemand een tegenbod doen.
Ook veel spannender als koper en als verkoper is de ophaaldag. Hoe ziet het werk er precies uit, is het zoals je je had voorgesteld. Ook grappig: wie komt welk werk halen of waar gaat het naar toe. Een kippenboer uit die zijn huis aan het inrichten is met kippen van Heijboer. De horeca man die zijn nieuwe bar wil opleuken.
Alles verandert, dus veilen ook. Maar het spannende van bieden en de verrassing van wie je klant is, blijft. Dat maakt het juist zo leuk.
Jacqueline Nijland-Potter schrijft over de belevenissen in de kunsthandel van Dert Nijland Fine Arts. Haar echtgenoot Dert Nijland adviseert over kunst en koopt de kunst in. Door samen de inkopen te beschrijven en achtergrond-informatie van de kunstwerken en over de kunstenaars te zoeken, leert Jacqueline steeds meer over kunst.
Terug