Andy Warhol
Bertha Benz en Andy Warhol: zonder vrouw geen Benz
Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Mercedes-Benz werd Andy Warhol gevraagd om een serie 'portretten' te maken van de auto's. Hij heeft oude foto's uit het archief gebruikt, onder andere die van Benz en zijn knecht op de Patent Motorwagen. Voordat hij project kon afronden, stierf hij. Warhol hield van auto's en van sterke vrouwen. Daarom vind ik het vreemd dat hij geen portret heeft gemaakt van Bertha Benz op de Motorwagen. Want zonder Bertha hadden we misschien helemaal geen auto gereden, in ieder geval geen Benz. Daarom, in plaats van een afbeelding door Andy Warhol van Bertha Benz, deze blog aan haar besteed: ik weet zeker dat Andy van plan was om ook van haar een prachtige kunstwerk te maken.
Bertha Benz: de eerste echte automobilist
Op de site van Mercedes is het levensverhaal van Bertha Benz te lezen. En dat is een mooi verhaal. Geboren in 1849, in een tijd waarin je als meisje uiteraard niet kon studeren want dat zou de hersentjes veel te zwaar belasten, was Bertha Ringer al van jongs af aan geïnteresseerd in locomotieven en ander mechanisch spul. Hoewel ze genoeg keuze had in rijke en succesvolle aanbidders, koos ze voor Carl Benz. Ze leerde hem kennen tijdens een ritje in een paardenkoets, hij vertelde haar over zijn ideeën voor een koets zonder paarden. Carl was ingenieur en zo arm als een kerkrat. Haar hele bruidsschat investeerde ze in zijn bedrijf en ze werkten samen aan de Motorwagen.
In die tijd waren de wegen slecht en vervoer met de trein was het meest comfortabel. Tijden veranderen... In ieder geval: behalve Bertha en Carl, geloofden maar weinig mensen dat een wagen zonder paard ook maar enige toekomst zou hebben. In januari 1988 was, na jaren van sleutelen en testen, de motorwagen klaar voor de verkoop. Helaas. niemand kocht het prachtige product omdat niemand geloofde dat je er echt ver mee kon rijden. Een beetje het verhaal van de elektrische auto.
Totdat Bertha op een dag in augustus dat jaar, toen Carl niet aanwezig was de stoute schoenen aantrok, haar zoons Richard en Eugen op de Motorwagen zette en vertrok voor een lange afstandsrit: van Mannheim naar Pforzheim, toch meer dan 100 kilometer.
Ze maakte er een marketingstunt van en haalde alle kranten met haar avontuur. Onderweg was ze bij de apotheek gestopt om brandstof te kopen. Met een hoedenspeld en kousenband repareerde ze de auto. Stoer wijffie, die Bertha.
Bertha Benz in de geschiedenis
Na alle jaren van armoede en sociale outcasts, werd de familie Benz gerespecteerd en rijk. Op haar 95-jarige verjaardag ontving Bertha de titel van ere-senator van de Technische Universiteit van Carlsruhe. Tegenwoordig kan je de route van Bertha, Richard en Eugen via de Bertha Benz Memorial Route volgen, een leuk vakantie-idee. De apotheek in Wiesloch noemt zich het eerste tankstation ter wereld.
Wat heeft dit alles met een blog over kunst te maken, is een terechte vraag. Helemaal niets, is het antwoord. Behalve dan dat ik het verhaal mooi en inspirerend vind. De afbeelding bij deze blog is van Andy Warhol: Carl Benz en zijn knecht op de Patent Motorwagen.
Meer informatie:
https://www.mercedes-benz.com/en/mercedes-benz/classic/bertha-benz/
Berhta Benz memorial route:
http://www.bertha-benz.de/index.php?inhalt=home
Jacqueline Nijland-Potter schrijft over de belevenissen in de kunsthandel van Dert Nijland Fine Arts. Haar echtgenoot Dert Nijland adviseert over kunst en koopt de kunst in. Door samen de inkopen te beschrijven en achtergrond-informatie van de kunstwerken en over de kunstenaars te zoeken, leert Jacqueline steeds meer over kunst.
Terug